September 12, 2019

Φορ με γνώσεις τερματοφύλακα; Γίνεται!

testΦορ με γνώσεις τερματοφύλακα; Γίνεται!

Μάριος Βατυλιώτης

Γεννήθηκε το 1995 στη Mantes-la-Jolie, μια μικρή συνοικία δυτικά του Παρισιού, από γονείς μετανάστες, αφήνοντας πίσω την Αφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού για ένα καλύτερο μέλλον.

Μικρόσωμος και αδύνατος μικρός, τον φώναζαν απλά για να γεμίζει το τέρμα, στα μικρά στενά δρομάκια, των παραγκωνισμένων συνοικιών μεταναστών του Παρισιού.

Ο πατέρας του Papa Celestine δούλευε επιτηρητής φυλακών. Μαζί του περπατούσε 3 φορές την βδομάδα, περίπου μια απόσταση  10 χιλιόμετρων, για να παίξει τερματοφύλακας με την συνοικιακή ερασιτεχνική ομάδα Solitaire Paris Est. 

Σε ηλικία 14 χρόνων αυτές οι συνήθειες θα έπρεπε να αλλάξουν, καθώς ο πατέρας  μετατέθηκε στο Poitiers της Δυτικής Γαλλίας, κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να αλλάξει σχολείο, αλλά το πιο σημαντικό γι΄αυτόν να βρει καινούργιους ποδοσφαιρικούς φίλους.

Αυτή ήταν και η πιο κρίσιμη στιγμή στην ζωή του, καθώς οι καινούργιοι ποδοσφαιρικοί του φίλοι δεν είχαν την απαίτηση απλά να γεμίζει το τέρμα!

Και αυτό για δύο διαφορετικούς λόγους. Η νέα του ομάδα η Poitiers F.C. που αγωνιζόταν στην 5η κατηγορία, είχε ήδη ένα αναγνωρισμένο και καλό τερματοφύλακα και ο ίδιος κάθε φορά που έμπαινε στο παιγνίδι σκόραρε!

Έτσι σιγά σιγά ο μικρός “Nico” όπως τον αποκαλούσαν οι συμπαίκτες και φίλοι του, μεγάλωνε όχι μόνο ηλικιακά αλλά και ποδοσφαιρικά.

Η κίνηση αυτή έμελλε να σημαδέψει την ποδοσφαιρική του καριέρα, καθώς στην Poitiers έγινε βασικό και σημαντικό στέλεχος, βοηθώντας την με τα 2 γκολ που πέτυχε στο τελευταίο παιγνίδι της χρονιάς, να παραμείνει στην κατηγορία.

Εκεί τον ανακάλυψαν οι scouters της Angers, ομάδα που εδρεύει στην Δυτική Γαλλία, τον έβαλαν σε δοκιμαστικά την περίοδο 12-13 και αμέσως υπόγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Ενδιαφέρον υπήρχε από Lyon και Monaco, αλλά ο πατέρας του προτίμησε, να παίζει ακόμα και ημιεπαγγελματικό ποδόσφαιρο με τους μικρούς της Anger, απλά για να βελτιώσει το παιγνίδι του και να γίνει καλύτερος.

Η ευκαιρία που περίμενε ο νεαρός Nico, του δόθηκε την περίοδο 16-17, όταν ο βετεράνος προπονητής Stephane Moulin λάνσαρε την φιλοσοφία του counter attack. Ο Nico ήταν το εργαλείο που χρειαζόταν για να αναπτύξει αυτή την φιλοσοφία. «Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα του είναι δώρο, θα τον βοηθήσουμε να το αναπτύξει και ταυτόχρονα να καταλάβει και ο ίδιος την προοπτική που βλέπουμε σε αυτόν. Πέραν αυτού είναι και ένα πολύ καλό παιδί, συστατικό για ένα πετυχημένο ποδοσφαιριστή», δήλωνε ο Γάλλος coach.

Την επόμενη χρονιά, ο Marcelo Bielsa αναλάμβανε την Lille και δεν άργησε να εντοπίσει το ταλέντο που χρειαζόταν για να ηγηθεί της επιθετικής του γραμμής.

Ένα κακό σερί έφερε τον Αργεντινό coach εκτός ομάδας, τα 13 γκολ του Nico όμως, ήταν αρκετά για να κρατήσουν την Lille στην κατηγορία.

Η επόμενη χρονιά ήταν η χρονιά που υπόλοιπη Ευρώπη αναγνώριζε το ταλέντο του “Nico”.

22 τέρματα, 2ος σκόρερ πίσω από Kylian Mbappe στο Championnat και τα μεγάλα ονόματα κτυπούσαν ήδη την πόρτα της Lille. Barcelona και Napoli μεταξύ αυτών, αλλά την υπογραφή του θα κερδίσει η Arsenal πληρώνοντας 72 εκ για να τον φέρει στο Λονδίνο.

Ο Nicolas Pepe, το παιδί μεταναστών από την Ακτή Ελεφαντοστούν, που γέμιζε το τέρμα με τα μικρά ξύλα στις άκρες, αποτελεί μέρος της αφρόκρεμας των νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

“Παίζοντας τερματοφύλακας με έκανε να κατανοήσω στην συνέχεια το πως σκέφτονται και να γίνω καλύτερος και δεινότερος σκόρερ απέναντι τους” δηλώνει πλέον ο πρώην τερματοφύλακας και νυν επιθετικός Nicolas Pepe!

Πηγή: The Mirror UK