August 29, 2019

Περιβαλλοντική ευθύνη: Το παράδειγμα της Southampton FC

testΠεριβαλλοντική ευθύνη: Το παράδειγμα της Southampton FC

Γράφει: Commsie

Με τον Αμαζόνιο να καίγεται, την Αρκτική να λιώνει και τα καιρικά φαινόμενα ολοένα και πιο ακραία, είναι κοινή η διαπίστωση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται προ των ευθυνών της. Οι εικόνες προκαλούν οργή και θλίψη. Και το παράδοξο είναι πως ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν, η πολιτική βούληση φαίνεται να εξασθενεί. Σε αυτό το πλαίσιο, φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, οργανωμένα σύνολα και πολίτες, καλούνται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει τόση σημασία μπροστά στο πραγματικό διακύβευμα.

Η Southampton FC ανακοίνωσε πρόσφατα μία δέσμη «πράσινων δράσεων» που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, αλλά και στην ενσωμάτωση πρακτικών βιωσιμότητας σ’ ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Οι «Άγιοι» επισημαίνουν την ανάγκη προώθησης κουλτούρας εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης αποβλήτων και χρήσης πλαστικού υλικού, ανακύκλωσης, αλλά και ενθάρρυνσης των φιλάθλων για στήριξη της προσπάθειας.

Η διοίκηση της Southampton FC, δημιούργησε την ομάδα «Saints Sustainability», δηλώνοντας συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Green City Charter» του δήμου, μέσω του οποίου οργανισμοί και επιχειρήσεις συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για μια πόλη πιο καθαρή, πράσινη και υγιή.

Ήδη στη Southampton FC αποφάσισαν

  • τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης.
  • την αντικατάσταση όλων των πλαστικών στο προπονητικό κέντρο (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα κτλ)
  • την αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών ποτών
  • τη μείωση της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών νερού από το προσωπικό και τους ποδοσφαιριστές. Ως εκ τούτου, εγκατέστησαν φιλικούς προς το περιβάλλον σταθμούς ενυδάτωσης, ενώ στο προσωπικό και τους ποδοσφαιριστές δόθηκαν φιάλες stainless steel.
  • τη μείωση του αριθμού εισαγόμενων συσκευασιών, αλλά και ότι πλέον θα προσφέρεται καφές μόνο σε ανακυκλώσιμα ποτήρια.
  • την επανεξέταση της πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων και χρήσης ενέργειας, καθώς το ενδεχόμενο εγκατάστασης εξειδικευμένων συστημάτων με στόχο τη μείωση της χρήσης ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού.
  • την αντικατάσταση μηχανημάτων πετρελαίου (π.χ. μηχανές γκαζόν) από ηλεκτρικές
  • όπως στα εντός έδρας παιγνίδια, η ομάδα προωθήσει τη χρήση ανακυκλώσιμων ποτηριών μπίρας, καλώντας τους οπαδούς να πετάνε τα ποτήρια σε κάδους ανακύκλωσης. Ως αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιούνται περίπου 36,000 λιγότερα πλαστικά κάθε αγωνιστική περίοδο.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας, Toby Steele, ανέφερε: «Γνωρίζουμε πως ως Σύλλογος της Premier League, έχουμε μια φανταστική ευκαιρία να θέσουμε το παράδειγμα και να κάνουμε την πραγματική διαφορά». Τόνισε πως «το να γίνουμε μια φιλική προς το περιβάλλον ποδοσφαιρική ομάδα απαιτεί μια μεγάλη αλλαγή κουλτούρας, η οποία χρειάζεται χρόνο να εμπεδωθεί. Ωστόσο είμαστε παθιασμένοι με αυτό τον σκοπό, είμαστε αφοσιωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε μια θετική αλλαγή».

«Καλούμε τους φιλάθλους μας να πορευθούν μαζί μας σε αυτό το ταξίδι και να μας υποστηρίξουν σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, ιδιαίτερα τις ημέρες των αγώνων. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακές αλλαγές και συνάμα να μετατρέψουμε τη Southampton σε έναν βιώσιμο ποδοσφαιρικό σύλλογο», κατέληξε.

Είναι τα πιο πάνω μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τη συνολική εικόνα και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής; Αναμφίβολα. Η ευθύνη, ωστόσο, απέναντι στον πλανήτη και τις γενιές που έρχονται είναι συλλογική. Βαραίνει τους πάντες και κάθε βήμα, κάθε λιθαράκι, προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να είναι καλοδεχούμενο. Ιδιαίτερα ο αθλητισμός, στην προκειμένη οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι ποδοσφαιριστές, με το έρεισμα που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών.

Πηγή: www.southamptonfc.com/news/2019-08-15/sustainable-saints