October 12, 2020

Αμερικανοί πρωτοστατούν για αλλαγές στο Αγγλικό ποδόσφαιρο!!

testΑμερικανοί πρωτοστατούν για αλλαγές στο Αγγλικό ποδόσφαιρο!!

 

Μάριος Βατυλιώτης

Ο Covid-19 είναι εδώ και παρουσιάζεται ενισχυμένος!

Η μη προσέλευση κόσμου στα γήπεδα, οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ομάδες κυρίως του EFL, αλλά και αρκετές της Premier League, οδηγούν σε σκέψεις για αλλαγές, που πρώτιστο στόχο έχουν την αποτροπή χρεοκοπιών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των πρωταθλημάτων!

Το παράδοξο όμως είναι ότι το σχέδιο ή πλάνο που βγήκε στην δημοσιότητα προτείνεται από κοινού, από δύο ομάδες του “Big 6” που δεν χαρακτηρίζονται από οικονομική αστάθεια στο παρών στάδιο, αφού μιλάμε για τις Liverpool και Man Utd!

Μια πρόταση όμως, που βρίσκει αντίθετη την Premier League και με ανακοίνωση της χθες, αφού το σχέδιο διέρρευσε την προηγούμενη μέρα στα ΜΜΕ, την χαρακτηρίζει ως “καταστροφική και θα αλλάξει το πρόσωπο του αγγλικού ποδοσφαίρου για πάντα!”

Η πρόταση που συντάχθηκε από τους ιδιοκτήτες της Liverpool, το Fenway Sports Group και υποστηρίχθηκε από την Man Utd, δεσμεύεται να βοηθήσει την Football League, καθώς επίσης, να καλύψει και το κόστος για τους οπαδούς, σε εκτός έδρας αγώνες.

Ωστόσο η Premier League αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι, πολλά στοιχεία της πρότασης – που ονομάστηκε “Project Big Picture”- έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ποδόσφαιρο!

Υποστηρίζει ότι, όλες οι πλευρές θα πρέπει να δουλέψουν για να διατηρήσουν το Αγγλικό ποδόσφαιρο στο πιο ψηλό σκαλοπάτι και συμπληρώνει, “Τόσο η Premier League όσο και το Football Association, υποστηρίζουν μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον του παιγνιδιού, συμπεριλαμβανομένων των δομών ανταγωνισμού, του ημερολογίου της συνολικής χρηματοδότησης του, ιδίως υπό το φως των επιπτώσεων του Covid-19″.

Ακόμη και η κυβέρνηση Johnson, παρουσιάζεται έκπληκτη και απογοητευμένη από τα πλάνα και την πρόταση του Αμερικάνικου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Liverpool, Fenway, που υποστηρίζεται από τα Αμερικάνικα συμφέροντα των Glazers, της Man Utd!

Από την άλλη, η πρόταση στηρίζεται πλήρως από τον Πρόεδρο της EFL Rick Parry, γιατί η πρόταση περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι οικονομικής αποζημίωσης των μικρών κατηγοριών!

Η πρόταση αναλυτικά:

 • Η EFL θα λάβει 250 εκ. για απώλεια εσόδων από τους αγώνες και θα αφαιρεθεί από μελλοντικά τηλεοπτικά κέρδη.
 • Οι 9 πιο μακροχρόνιοι σύλλογοι θα μπουν σε “ειδικό καθεστώς” και θα χρειάζονται μόνο 6 ψήφοι από αυτούς, για να εγκρίνουν νέους κανόνες.
 • Η Premier League θα μειωθεί από 20 σε 18 ομάδες.
 • Θα απονεμηθούν 100 εκ στο FA για βοήθεια κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19, για ενίσχυση των ερασιτεχνικών και γυναικείων ομάδων, καθώς και των ακαδημιών.
 • 8.5% των καθαρών ετήσιων εσόδων της PL να μεταφέρεται σε “καλούς σκοπούς”, συμπεριλαμβανομένου και του FA.
 • 25% όλων των συνδυασμένων εσόδων της PL και του EFL, να μεταφέρεται στις ομάδες του EFL (Championship, League 1, League 2).
 • 6% των ακαθάριστων εσόδων της PL, να χρησιμοποιείται για βελτιώσεις γηπέδων, των τεσσάρων κατηγοριών.
 • Νέοι κανόνες για την διανομή του τηλεοπτικού εισοδήματος της PL εκτός συνόρων, αλλά και στο εσωτερικό.
 • Το League Cup και Community Shield να καταργηθούν.
 • Η Championship, League 1 και League 2, να απαρτίζονται από 24 ομάδες, ώστε να μειωθούν οι ομάδες από 92 σε 90.
 • Την διεξαγωγή γυναικείου επαγγελματικού πρωταθλήματος, ανεξάρτητο από την PL και το FA.
 • Θα υποβιβάζονται μόνο δύο ομάδες από την PL, με τις δύο πρώτες να ανεβαίνουν κατηγορία από την Championship.
 • H 16η στην βαθμολογία της PL, θα παίζει σε αγώνες play-off με τις 3η, 4η, 5η αντίστοιχα, ομάδες της Championship.
 • Οι κανονισμοί Financial Fair Play θα είναι εναρμονισμένοι με την Uefa και ο εκτελεστικός της PL, θα έχει πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των ομάδων.
 • Τα εισιτήρια για τους εκτός έδρας αγώνες θα περιοριστούν στις 20 στερλίνες, με επιδοτήσεις ταξιδιού, με έμφαση στην ασφαλή επιστροφή και με ελάχιστη κατανομή στο 8,5% της χωρητικότητας.
 • Η Premier League να κάνει πρεμιέρα στο πιο αργό του μηνός Αυγούστου, ώστε να δίνεται αρκετός χρόνος για φιλικά προετοιμασίας στις ομάδες, καθώς και την διεξαγωγή ενός θερινού τουρνουά κάθε πέντε χρόνια με την συμμετοχή όλων των ομάδων.
 • Μεγάλες αλλαγές στον δανεισμό ποδοσφαιριστών, δίνοντας το δικαίωμα στις ομάδες να έχουν μέχρι 15 δανεικούς ποδοσφαιριστές σε εγχώριες ομάδες, οποιαδήποτε στιγμή και μέχρι τέσσερις ποδοσφαιριστές δανεικούς, στην ίδια ομάδα.

Πηγή: Telegraph