April 24, 2020

Το Bein Sports “βάζει μπλόκο” στην εξαγορά της Newcastle;;!!

testΤο Bein Sports “βάζει μπλόκο” στην εξαγορά της Newcastle;;!!

Μάριος Βατυλιώτης

Κι ενώ απομένουν οι υπογραφές και η έγκριση στο Newcastle, για να ξεφύγει από τα δεσμά της 13χρονης ιδιοκτησίας του Mike Ashley, (ο παλιός αγαπημένος ιδιοκτήτης, που κάποτε παρακολουθούσε στην εξέδρα με την ασπρόμαυρη φανέλα την ομάδα του και γινόταν ένα με τους φιλάθλους ) και που έχει πλέον μετατραπεί σε μια ταλαιπωρημένη εξουσία, που στιγματίστηκε κυρίως με την αλλαγή πορείας στην ενίσχυση της ομάδας, μετά την οικονομική κρίση κάποια χρόνια πίσω και λόγω των μεγάλων ζημιών που είχαν υποστεί οι Εταιρίες του μεγιστάνα του βορρά στην Αγγλία τότε, μια νέα τροπή φαίνεται να παίρνει το θέμα, που απλά από ένα “deal” μετατρέπεται σε γεωπολιτικό σενάριο!

Ένα αναμασημένο σενάριο εξαγοράς, που κατάντησε κακόγουστο αστείο τα τελευταία χρόνια, φάνηκε ότι θα είχε αίσιο τέλος με την Amanda Staveley, την μεσάζων οικονομολόγο, να πείθει τελικά τον μεγαλοεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη των Magpies, να πουλήσει την ιστορική ομάδα στον για μήνες διεκδικητή, Σαουδάραβα πρίγκηπα Mohammed bin Salman, σε μια εξαγορά 300 συν εκατομμυρίων στερλινών.

Στα χαρτιά αγοραστής θα είναι το Saudi Arabia’s Public Investment Fund (PIF), στο οποίο ηγείται ο Salman και κατ΄επέκταση και της χώρας ολόκληρης, αφού ο πατέρας του παρακολουθεί εξ αποστάσεως πλέον και το οποίο Fund θα αποκτήσει το 80% των μετοχών της Newcastle.

To Toon θα περάσει στα χέρια του κονσόρτιουμ (ομάδα οικονομολόγων διαχείρισης), που ηγείται η Staveley, αφού δώσει την έγκριση η Premier League και αφού μελετήσει το 350 σελίδες συμφωνητικό μεταξύ των δύο μερών!

Ως εδώ όλα φαίνονταν ότι έπαιρναν τον δρόμο τους μέχρι που εμφανίστηκε το Bein sports, το μεγαλύτερο εκτός συνόρων κανάλι τηλεοπτικών μεταδόσεων της Premier, με συμβόλαιο 500 εκ για τρία χρόνια, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εξαγορά!

Έστειλε μήνυμα σε όλες της ομάδες και στην ίδια την Premier League για τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την απόκτηση του πακέτου των μετοχών από την Σαουδική Αραβία (έστω και μέσω ενός fund), μιας χώρας που το όνομα είναι συχνά συνδεδεμένο με παράνομες δραστηριότητες (δολοφονία δημοσιογράφου Jamal Khashoggi ) και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πειρατικό και παράνομο κανάλι beoutQ το οποίο μεταδίδει αγώνες Premier League από το 2017, κάτι που γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Άγγλοι, καθώς πέρσι έστειλαν επιστολές σε εννέα δικηγορικά γραφεία στην Σαουδική Αραβία για να κινήσουν διαδικασίες αποπομπής της παράνομης πλατφόρμας, που για εμφανείς λόγους φυσικά, κανένα από αυτά δεν ανταποκρίθηκε!!

Κατά το Bein, η παράνομη δραστηριότητα του beoutQ, κοστίζει εκατομμύρια ζημιές σε εισοδήματα που χάνονται, ενώ αυτό διατηρεί την νόμιμη συμφωνία με τον κύριο παροχέα των δικαιωμάτων!

Το Bein έχει έδρα το Κατάρ και το θέμα της διαμάχης αυτής, έχει μεταφερθεί και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορήσει το πλούσιο σε πετρέλαιο Κατάρ για τρομοκρατία και μπουκοτάρει αυτό, με την συμπαράσταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Αιγύπτου.

Το Bein εκπέμπει σε 43 χώρες και έχει  πορτοφόλιο που αγγίζει τα 10δις, γι΄αυτό και η πίεση που ασκεί για ματαίωση της συμφωνίας, βάζει δύσκολα στην Αγγλική Premier League!

Εν μέσω Covid 19 και με τα οικονομικά προβλήματα να συσσωρεύονται για τις ομάδες, δεν θα ήθελε να χάσει ένα από τους τόσο σημαντικούς εκτός συνόρων οικονομικούς χρηματοδότες!

Στον αντίποδα και με το brexit ήδη επιβεβαιωμένο, η είσοδος και μιας άλλης αγοράς, εν μέσω εξαγοράς μιας ομάδας, δεν αγγίζει μόνο την ίδια την Ομοσπονδία, αλλά ανεβαίνει και στα στρώματα της 10 Downing Street!

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι σε περίπτωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς, το Tyneside θα αναπνεύσει φρέσκο αέρα!

Μια πόλη συνυφασμένη με ποδόσφαιρο, ζει και αναπνέει γι΄αυτό, ένα St James Park που πολλές φορές αγγίζει τις 50χιλιάδες χωρητικότητας, ίσως ζήσει ξανά στιγμές πρωταγωνιστή, όπως εκείνες του 1996, που βρέθηκε τόσο κοντά στον τίτλο και οι οπαδοί της Newcastle,

(πού απόλαυσαν τον οίστρο ονομάτων όπως Shearer, Ginola, Asprillia, στο παρελθόν) ίσως δουν ξανά μεγάλα ονόματα να προσελκύονται και πάλι στον μακρινό βορρά με τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες να βάζουν στο τραπέζι 200 εκ για μεταγραφές, στην προσπάθεια να κάνουν και πάλι τους Magpies πρωταγωνιστές!