March 14, 2020

PL: Τα σημερινά δεδομένα και τα τρία σενάρια

testPL: Τα σημερινά δεδομένα και τα τρία σενάρια

Του Ανδρέα Βιολάρη

Ξεκινάμε με το πρώτο δεδομένο: η Premier League – καθώς και η υπόλοιπη ποδοσφαιρική δράση στην Αγγλία – μπήκε στο ψυγείο μέχρι τις 3 Απριλίου, με πρόθεση να επαναρχίσει η δράση το Σάββατο 4 του μήνα.

Δεδομένο 2ο: Λουκέτο στα προπονητικά κέντρα
Πολλές ομάδες έβαλαν λουκέτο στο προπονητικό τους κέντρο και αρκετές βρίσκονται σε καραντίνα, αφού υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή/και ύποπτα κρούσματα εντός ομάδας.

Δεδομένο 3o: Ανησυχητική αύξηση
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανεβαίνει με ανησυχητική ταχύτητα στον πίνακα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους λόγω κορωνοϊού, στο σύνολο των περίπου 150 χωρών που έχουν χτυπηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και το χειρότερο είναι ότι οι ειδικοί προβλέπουν πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει και τα νούμερα θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Μόνο σήμερα Σάββατο (14/3) παρατηρήθηκε αύξηση σχεδόν 100% στους θανάτους (από 11 έφτασαν στους 21) και καταγράφηκαν περίπου 350 νέα κρούσματα (μέχρι τις 21:00) και έγινε η 10η χώρα που ξεπέρασε τα 1000 κρούσματα (1140).

Δεδομένο 4ο: Ζητούν οριστική διακοπή!
Προπονητές και παράγοντες των συλλόγων της Premier League εκφράζουν με σιγουριά ότι οι συνθήκες δεν θα επιτρέψουν την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις 4 Απριλίου. Κάποιοι προβλέπουν ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί η σεζόν, ενώ είναι και αυτοί που ζητούν όπως διακοπεί οριστικά η σεζόν.

Δεδομένο 5ο: Κρίσιμες συσκέψεις
Την ερχόμενη Πέμπτη (19/3) θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη ανάμεσα στην Premier League και τα μέλη της για να επαναξιολογηθεί η κατάσταση και να παρθεί απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δυο μέρες πριν, την Τρίτη (17/3) θα πραγματοποιηθεί και η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της UEFA με τις 55 χώρες-μέλη της και το αποτέλεσμα της (κυρίως αναφορικά με την τύχη του EURO 2020) θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των Ομοσπονδιών για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Τα τρία σενάρια σε περίπτωση οριστικής διακοπής

Μένει η βαθμολογία ως έχει: Ένα πιθανό σενάριο είναι να μετρήσει η υφιστάμενη βαθμολογία της Premier League. Σε αυτό το σενάριο η Liverpool θα κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και θα υποβιβαστούν Bournemouth, Aston Villa και Norwich.

Manchester City, Leicester και Chelsea θα εξασφαλίσουν τις υπόλοιπες θέσεις για το Champions League. Η 5η Manchester United θα αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην περίπτωση που παραμείνει η τιμωρία της City από την UEFA.

Αγώνες Play-offs: Ένα ακόμα σενάριο που θα βρει πρωταθλήτρια τη Liverpool. Η ομάδα του Klopp θα κατακτήσει τον τίτλο και να γίνουν αγώνες play-offs για να προκύψουν οι ευρωπαϊκές θέσεις και ο υποβιβασμός. Το πως ακριβώς θα συμβεί αυτό παραμένει άγνωστο, είναι όμως ένα σενάριο που θα δημιουργήσει λιγότερες αντιδράσεις.

Να ακυρωθεί η σεζόν: Το σενάριο που δεν θέλει να σκέφτεται κανένας φίλος της Liverpool! Η σεζόν να ολοκληρωθεί χωρίς πρωταθλητή, χωρίς υποβιβασμό και στα κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν (2020/21) να αγωνιστούν οι ίδιες ομάδες που έπαιξαν και φέτος.

Πέραν από τη Liverpool, το πιο πάνω σενάριο θα είναι εφιαλτικό και για την πρωτοπόρο της Championship, Leeds και την 2η West Brom (έχουν προβάδισμα 7 και 6 βαθμών αντίστοιχα από την 3η θέση) αφού θα χάσουν και τα αυγά (άνοδο) και τα πασχάλια (τα μυθικά ποσά που παίρνουν ως μπόνους οι ομάδες που προβιβάζονται στην Premer League).

Επίσης, σε αυτό το σενάριο θα υπάρξει ερωτηματικό γύρω από τη συμμετοχή της Manchester City στο Champions League. Λογικά τη θέση της θα πάρει η 5η της σεζον 2018/19 Arsenal, και η 8η Everton να παίξει στο Europa League.

Απαντήσεις σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα πολύ πιθανόν να πάρουμε την ερχόμενη Πέμπτη. Λίγη ακόμα υπομονή