November 17, 2019

Υπάρχει οικολογική ομάδα ποδοσφαίρου;!

testΥπάρχει οικολογική ομάδα ποδοσφαίρου;!

Μάριος Βατυλιώτης

Στην Αγγλία μια ομάδα της League 2 επαναστατεί και με τις πράξεις της, στηρίζει και συνηγορεί, στο αίτημα εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, που με συχνές διαμαρτυρίες εκδηλώνουν έντονα τους προβληματισμούς και τα παράπονα των, για την απραξία των ηγετών των μεγάλων και παντοκρατορικών χωρών, για την τεράστια ρύπανση που δημιουργείται από τις δικές τους ανεξέλεγκτες, κυρίως σε βιομηχανίες, τάσεις στου να μολύνουν και να καταστρέφουν καθημερινά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα και τις κλιματολογικές αλλαγές που γίνονται όλο και χειρότερες!

 

Αυτή είναι η Forrest Green Rovers FC, μια επαγγελματική ομάδα με βάση το Nailsworth στο Gloucestershire, έχει έδρα το The New Lawn, ένα γήπεδο χωρητικότητας 5141 φιλάθλων που μόνο οι 2000 μπορούν να κάθονται, ιδρύθηκε το 1889 και φέτος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ανόδου, μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (2017), από την ανάδειξη της σε επαγγελματική ομάδα!

Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας και πέραν από την εντός γηπέδου προσπάθεια της, βάλθηκε να ζήσει στο απόλυτο τα χαρακτηριστικά του ονόματος της και εκτός αυτού.

Πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στην οικολογική επανάσταση, είναι ο Dale Vince, ο άνθρωπος που ηγείται ως chairman, αλλά και χρηματικά ως ιδιοκτήτης.

Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 και κατέστησε την Forest Green ως την 1η Vegan ομάδα στον παγκόσμιο χάρτη!

Το New Lawn μετατράπηκε εξ ολοκλήρου σε ένα γήπεδο με eco-friendly υποδομές.

Πως μετατρέπεις αυτές τις υποδομές σε οικολογικές; Αρχίζοντας από τα πιο απλά:

Στο μενού θα βρει κάποιος τα Vegan Burger και salads από καθαρά αγνά και βιολογικά υλικά…

Ο Dale αφαίρεσε πλήρως από την διατροφή την χρήση κρέατος, στις εγκαταστάσεις του New Lawn, παρά τις αντιδράσεις κάποιων από τις ομάδες που φιλοξένησε ως γηπεδούχος και υποστηρίζει σθεναρά ότι οι περισσότερες ασθένειες που προσβάλουν τον άνθρωπο, είναι κυρίως από την χρήση κρέατος!

Με όλες αυτές τις προδιαγραφές λογικό θα ήταν ο χορτοτάπητας να είναι οικολογικά δομημένος…

Χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα και χημικά, αλλά με το πιο επαναστατικό κομμάτι, να είναι ο τρόπος συντήρησης του, με μια μικρή θεριστική μηχανή η οποία καθοδηγείται με GPS και φορτίζεται από το φως της ημέρας!

Γύρω από το γήπεδο υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό εν σχέση πάντα με τα άλλα γήπεδα, με τα solar panels να μαζεύουν ηλιακή ενέργεια και ανακυκλωμένο νερό προερχόμενο από όμβρια ύδατα να παρέχεται και να συντηρεί τις εγκαταστάσεις του New Lawn!

Η σχέση του 58χρονου Dale Vince πάντως κάθε άλλο παρά τυχαία είναι… Ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την πράσινη ενέργεια, έβαλε την σφραγίδα του και στις φανέλες των ποδοσφαιριστών με το 50% αυτών να είναι φτιαγμένες με το καλύτερο baboo που υπάρχει στην αγορά, ένα ακόμη καινοτόμο στοιχείο, που μπορούν πολύ εύκολα να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες!

Τα καλύτερα έπονται πάντως για την Forrest Green Rovers, με ένα νέο καθόλα οικολογικό γήπεδο να βρίσκεται στα σκαριά, το 100εκ αξίας Eco Park, ένα γήπεδο που θα κτιστεί αποκλειστικά από ξύλο, σε μια έκταση περιτριγυρισμένη από 500 δέντρα και ένα μίλι από φράκτες!

Welcome to Forest Green Rovers, the club that does exactly what is says: they are going to play in a forest, and they are the greenest, most eco-friendly club in the world

Πηγή: The Mirror UK