September 29, 2019

Unai Emery στο σταυροδρόμι του Emirates!

testUnai Emery στο σταυροδρόμι του Emirates!

Μάριος Βατυλιώτης

Οι οπαδοί της Arsenal δεν πιστεύουν στον Unai Emery, ακόμα και κάποιοι παίχτες έχουν αμφιβολίες!

Είναι δύσκολο να ασκείς κριτική σε ένα προπονητή μετά από νίκες σε Europa-Premier-Carabao.

Αλλά η σκληρή πραγματικότητα αυτή είναι, η διάθεση αλλάζει, μετά από μια ήττα, από τους οπαδούς της Arsenal και η εμπιστοσύνη αυτών, αλλά ακόμη και κάποιων ποδοσφαιριστών του, στο πρόσωπο του τεχνικού τους εξαφανίζεται!

Αν η Arsenal κερδίσει την Δευτέρα στο Old Trafford τότε θα πιστέψουν ξανά, με μια ήττα όμως, θα επιστρέψουν  αρνητικές σκέψεις και φωνές, ζητώντας την απομάκρυνση του Ισπανού τεχνικού.

Ο λόγος όμως αυτής της εναλλαγής συναισθημάτων ακόμη και με μια ήττα δεν είναι τυχαίος.

Ο Unai Emery, ήδη στην 2η χρονιά του στην ομάδα του Βορείου Λονδίνου, δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει ξανά τους κανονιέρηδες στις επιτυχίες με συμμετοχή στο Champions League και στην διεκδίκηση μετά από αρκετά χρόνια της Premier League.

Προς έκπληξη πολλών, οι διοικούντες τον στήριξαν στην μεταγραφική περίοδο, ίσως και πολύ περισσότερο απ΄ότι περίμενε, μετά από το περιορισμένο budget που είχαν διαθέσιμο. Οι επιλογές είναι πολλές και στόχος παραμένει η επιστροφή στους Ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης.

Ακόμη και με παίχτη λιγότερο, το πάθος και το πείσμα στο comeback απέναντι στην Villa, δεν έπεισε τους οπαδούς, αντίθετα άσκησαν μεγάλη κριτική στο γιατί έφτασε στο σημείο εκείνο η ομάδα τους, με μια ομάδα που θα έπρεπε να καθαρίσει το παιγνίδι πολύ πιο νωρίς!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Emery είναι ένας παθιασμένος προπονητής και ζει πολύ έντονα κάθε παιγνίδι στις γραμμές, συχνά όμως κλείνει τον εαυτό του στο γραφείο του, στο προπονητικό κέντρο και είναι πολλοί που τον θεωρούν απόμακρο!

Πριν από ένα πρόσφατο παιγνίδι και ενώ οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να παρουσιαστούν στις 1.30μμ με τον αγώνα να διεξάγεται στις 5 μμ, πραγματοποίησε 3 διαφορετικές συναντήσεις που διήρκεσαν 2 ώρες περίπου! Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στους ποδοσφαιριστές στο να παραμείνουν χαλαροί και συγκεντρωμένοι πριν από ένα παιγνίδι!

Σίγουρα έχει αφαιρέσει σε κάποιο βαθμό, τις πολύ πιο μεγάλες συναντήσεις θεωρίας, τακτικής και ανάλυσης που εφάρμοσε στην 1η του χρονιά, αλλά πόρο απέχει από τις πιο άνετες μέρες της εποχής Wenger.

Η ασταμάτητη δουλειά με το χρονόμετρο, τα εξαντλητικά video ανάλυσης και οι μεγάλες σε διάρκεια προθερμάνσεις ακόμη και πριν αρχίσει η προπόνηση, είναι στοιχεία που δημιουργούν μουρμουρητά και αμφιβολίες στους ποδοσφαιριστές του!

Κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές του φυσικά θα τον εκθείαζαν, στο πόσο δίνει βάσει στην λεπτομέρεια και στο πάθος, άλλοι όμως μπορεί να μην πείθονται.

Ίσως να είναι και αυτοί που δεν πείθονται με την τακτική του στα παιγνίδια, όπως για παράδειγμα, να αφήνεις τους διαδρόμους σε 2 από τους καλύτερους wing backs στο παιγνίδι με την Liverpool και να μην υπάρχει ο χαφ αμυντικός που θα περιόριζε τις κινήσεις του Firmino, όταν άνοιγε χώρους γυρίζοντας πίσω από θέση φορ.

Τα πρόβλημα επικοινωνίας με τα πολύ λίγα αγγλικά που μιλά, κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, γιατί πολλές φορές δεν μπορεί να περάσει το ακριβές μήνυμα που θέλει, σε σημείο που προκαλεί και γέλιο στους παίχτες του με τον λάθος τρόπο έκφρασης!

Η προσωπικότητα και το χάρισμα που δεν είχε, στο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ονόματα και τις εγωιστικές συμπεριφορές, ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε στην Paris St Germain, φαίνεται όμως ότι, το ίδιο πρόβλημα υποβόσκει και στο Emirates!

Ο Emery δεν κατάφερε επίσης να κερδίσει τους οπαδούς της Arsenal, με την προσωπικότητα ή το στυλ ποδοσφαίρου του. Το βρίσκουν δύσκολο να καταλάβουν την τακτική και τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας και αυτό σίγουρα δεν δημιουργεί την καλή σχέση, μεταξύ οπαδών και προπονητή.

Όσο αφορά τακτική, μπορεί να παίξει από ποδόσφαιρο κατοχής παίζοντας την μπάλα από το τέρμα, σε πίεση ψηλά και αντεπίθεση. Το ποδόσφαιρο που παίζει είναι απρόβλεπτο και πολλές φορές ομιχλώδες για να προσδιορίσεις, όχι μόνο για τους οπαδούς της Arsenal, αλλά ίσως ακόμη και για τους ποδοσφαιριστές του!

Η περσινή πορεία σε τελικό Europa και παρά λίγο τετράδα στην 1η χρονιά του, έχει ήδη ξεχαστεί. Οι οπαδοί θέλουν περισσότερο πειστικές εμφανίσεις, όπως οι νίκες σε βάρος Tottenham και Chelsea πέρσι στο Emirates.

Οι προπονητές κρίνονται συνήθως από τα μεγάλα αποτελέσματα και ένα τέτοιο στο Old Trafford απέναντι στην Man Utd, αποτελεί ένα σταυροδρόμι, για την πορεία του Emery στην Arsenal!

Πηγή: The Mirror UK και συγκεκριμένα από τον John Cross, ένα άνθρωπο που γράφει αποκλειστικά για τα ενδότερα των κανονιέρηδων, τον οποίο γνώρισα και  μιλήσαμε αρκετά για το project Arsenal, στον τελικό του Europa League στο Baku.