August 9, 2019

Τι αλλάζει φέτος στην Premier League;

testΤι αλλάζει φέτος στην Premier League;

Μια νέα σεζόν ξεκινά και μαζί της φέρνει κάποιες αλλαγές, απαραίτητες πλέον, για μια καλύτερη και αναβαθμισμένη έκδοση της Premier League.

Η μπάλα Merlin θα είναι το νέο στοιχείο που θα πρέπει να συνηθίσουν οι ποδοσφαιριστές, ήδη δόθηκαν στις προπονήσεις, φτιαγμένη με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε υλικό από την χορηγό του πρωταθλήματος. Σκοπός και στόχος ένα νέο ρεκόρ τερμάτων μετά τα 1072 πέρσι!

Ο πρώτος Κουβανός!
Αξιοσημείωτη η παρουσία του πρώτου Κουβανού ποδοσφαιριστή που θα παίξει στην μεγάλη κατηγορία. Πρόκειται για τον Onel Hernandez της Norwich.

Νέες σφυρίχτρες
Δύο νέοι διαιτητές αναβαθμίστηκαν από την Championship και θα πάρουν για πρώτη φορά σφυρίχτρα στη μεγάλη κατηγορία. Πρόκειται για τον 35χρονο Andy Madley και τον 37χρονο Peter Bankes.

Επιτέλους… ξεκούραση!
Για πρώτη φορά στην ιστορία, όχι μόνο της Premier, αλλά γενικότερα του αγγλικού ποδοσφαίρου, θα υπάρξει το mid-season players break! Μετά από συμφωνία του F.A, της Premier League και του EFL η 26η αγωνιστική θα μοιραστεί στα… δύο, με πέντε αγώνες να διεξάγονται στις 8/2/20 και τους υπόλοιπους πέντε στις 15/2/20.
Πέραν από ανάσες για τους ποδοσφαιριστές, η διακοπή θα βοηθήσει και τις ομάδες που συνεχίζουν στην Ευρώπη μετά τον Δεκέμβριο και θα έχουν υποχρεώσεις μέσα στο Φεβρουάριο.

Αλλαγή κριτηρίων στη ισοβαθμία
Άλλη μια μεγάλη και καθοριστικής σημασίας αλλαγή αφορά την βαθμολογία. Τα γκολ δεν θα κρίνουν πλέον τίτλο, θέσεις για Ευρώπη ή την διαβάθμιση. Όπως σε πολλά άλλα πρωταθλήματα, τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων θα είναι αυτά που θα καθορίζουν, σε περίπτωση ισοβαθμίας, την καλύτερη ομάδα.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

 • Το IFAB, το συμβούλιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας ενός τερματοφύλακα στην περίπτωση εκτέλεσης πέναλτι. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το ένα πόδι στην γραμμή, δεν θα δικαιούται να στέκεται πίσω από αυτήν, όπως επίσης δεν μπορεί να ακουμπήσει το δοκάρι ή τα δίχτυα ! Αν ένας ποδοσφαιριστής τραυματιστεί και θέλει να εκτελέσει το πέναλτι θα του παρέχεται χρόνος περίθαλψης κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν.
 • Κάρτες και για τους προπονητές για δική τους… παρεκτροπή, αλλά και σε περίπτωση που ένα μέλος από το coaching staff και δεν εντοπιστεί για να τιμωρηθεί αυτός! Στην δεύτερη κίτρινη θα αποβάλονται, ενω θα τιμωρούνται σε περίπτωση πυο συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό κίρτινων καρτών.
 • Μέχρι σήμερα η ομάδα που κέρδιζε στο νόμισμα θα έπρεπε να επιλέξει σε ποια εστία θα επιτίθεται και η άλλη έκανε σέντρα. Πλέον έχει το δικαίωμα να επιλέξει μπάλα (σέντρα). Θυμίζουμε ότι πέρσι σημειώθηκε το γρηγορότερο τέρμα στην ιστορία της Premier από τον Shane Long, σε 7.69 δευτερόλεπτα, στον αγώνα Southampton-Watford και αφού φυσικά είχαν κάνει σέντρα οι “Άγιοι”!
 • Ξεχάστε το “ελεύθερο διαιτητή” όπως το γνωρίζατε. Ο διαιτητής θα δίνει την μπάλα στην ομάδα που είχε τελευταία κατοχή και οι αντίπαλοι πρέπει είναι σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων. Σε περίπτωση που η φάση διακόπτεται εντός επανορθωτικής θα δίνεται στον τερματοφύλακα.
  Στην περίπτωση που η μπάλα χτυπήσει στο διαιτητή και αλλάξει κατοχή ή αποκτά πλεονέκτημα η άλλη ομάδα, τότε θα δικόπτει το παιχνίδι θα την δίνει την μπάλα στην ομάδα η οποία είχε την κατοχή πριν τον ακουμπήσει.
 • Ο παίκτης που γίνεται αλλαγή θα βγαίνει απο τον αγωνιστικό χώρο απο το πιο κοντινό σημείοτου γηπέδου, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο καθυστερήσεων στην έξοδο ενός ποδοσφαιριστή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά ο διαιτητής, κυρίως για λόγους ασφαλείας.
 • Ποδοσφαιριστές της ομάδας που εκτελούν φάουλ δεν έχουν πλεόν το δικαίωμα να στέκονταν στο τοίχος, όταν αυτό αποτελείται από τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές.
 • Στο ελεύθερο τερματοφύλακα δεν χρειάζεται πλεόν να βγαίνει η μπάλα εκτός τετραγώνου για να την ακουμπήσει συμπαίκτης του. Επίσης, με την εκτέλεση του ελεύθερου από τον τερματοφύλακα ο επιθετικός μπορεί να μπει μέσα στην περιοχή για να διεκδικήσει την μπάλα.
 • Σε περίπτωση φάουλ και πρόθεσης κάρτας από τον διαιτητή, η ομάδα που το κερδίζει μπορεί να το εκτελέσει άμεσα και η κάρτα θα δίνεται με την πρώτη διακοπή στον αγωνα.
 • Οποιοδήποτε γκολ επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση του χεριού ακόμη και σε άθελη ενέργεια θα ακυρώνεται, όπως επίσης και στις περιπτώσεις που ο επιθετικός αποκτά πλεονέκτημα για γκολ μετά απο χέρι.
 • Σε περίπτωση που η μπάλα κτυπά στο χέρι του αμυνόμενου εντός περιοχής μετά από κόντρα σε άλλο μέρος του σωματός του (πχ κεφάλι, πόδι, σώμα) δεν θα δίνεται παράβαση.
 • Και φθάσαμε αισίως στην πιο σημαντική αλλαγή το περιβόητο VAR (Video Assistant Referee). Το VAR δεν θα αποφασίζει, αλλά θα παρακεινεί τον διαιτητή να δει – αν το επιθυμεί – μια φάση σε επανάληψη και ακολούθως  να παίρνιε την τελική του απόφαση.
  Το VAR θα χρησιμοποιείται σε τέσσερις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα:

-Τέρματα
-Αποφάσεις πέναλτι
-Φάσεις για κόκκινη κάρτα
-Λανθασμένη ταυτότητα (περίπτωση τιμωρίας λανθασμένου ποδοσφαιριστή)